Romové v číslech

90% české a slovenské populace vykazuje více či méně významné známky rasistického či xenofóbního chování ve vztahu k romskému etniku.

cca 2.5% populace v ČR tvoří Romové

cca 7% populace v SR tvoří Romové

až o 100% je v zemích EU více Romů než Slováků

47% bytů obývaných Romy není vybaveno ani splachovacím WC
40 m2 bytové plochy obývá v průměru 6,9 Romů

25% romských žen poprvé rodí v 16 letech nebo dříve
60% z dětí umístěných v dětských domovech je romské národnostipřes 50% romských dětí se učí ve zvláštních školách
22% romských dětí propadá v 1. třídě
56% Romů nemá ani základní vzdělání
32,7% Romů má základní vzdělání
8% Romů se vyučí v oboru
2,5% Romů má středoškolské vzdělání
0,8% Romů má vysokoškolské vzdělání 80% Romů je nezaměstnaných
60% Romů je nezaměstnaných déle než 3 roky
30% dospělých Romů se živí nelegálním způsobem
60% dospělých vězňů ve věznicích jsou osoby romské národnosti
75% se Romové podílí na kriminalitě (přičemž v některých lokalitách např. co se kapesních krádeží týká dosahuje až 95%)

30% pouličních prostitutek má romskou národnost
25% pouličních romských prostitutek má za pasáka svého příbuzného

 

Kdo je tu vlastně ten zlý?

Co z těchto čísel vyplívá? Jsou snad Romové něčím horší než mi? Tvrdím, že nikoliv! Přesto je mysl mnoha Čechů a Slováků rozhořena ze stávající situace. „Já bych ty lenochy a zloděje střílel!" slýchám z mnoha stran. A skutečně. První zmínky o Romech na našem území pocházejí v Evropě někdy z 13. století, kdy přišli označeni jako „Cikáni" podle maloasijské sekty zabývající se věštěním. Podle starých pověstí to jsou poutníci, kteří za své hříchy musí putovat po světě. Už tehdy však byli chráněni glejty od mnoha panovníků i některých papežů. S časem však někteří „osvícení" panovníci jako Marie Terezie nebo Josef II. podepisují listiny směřující k jejich eliminaci. Vrchol tohoto barbarství se objevuje ve 20. století, rasistické zákony, masové vraždy na základě statistik podobných té nahoře. Později snahy o asimilaci (1959 nucený rozptyl po celém Československu a zákaz kočování), sterilizace žen v nemocnicích bez jejich souhlasu atd. Takové jednání mě, ale nemohou nechat klidným.

Sypání popela

Lidé rádi uvádějí nedostatky, ale bývají zaujatí. Projektují svůj vlastní stín. Své vytěsněné, nízké kulturou zdeformované já na druhé. Nedohlednou, že to co na druhých tolik nesnáší, jsou vlastně oni samotní. Nevědí nic Romské kultuře. Neznají Romskou patronku Černou Sáru. Přeji si ať prohlednou a ocení temperament, živost a autenticitu Romské hudby a tance. Ať vzpomenou na zručné košíkáře, brusiče nožů, umělecké kováře, čističe peří a v neposlední řadě mistry věšteckého umění. Našinec si nedovede představit, jaké to je, když vám odmítnou dát práci kvůli barvě kůže. Házíme do stejného pytle Rómy, kteří nás v mnohém převyšují. Máme vůči Romům myšlenky plné krve, nenávisti a zla. Není mi jasné jak může někdo argumentovat tím, že jsou horší neboť je u nich častější kriminalita. Copak jsou muži horší než ženy, neboť muži páchají kriminalitu mnohokrát více než ženy? Jak dlouho bude náš jed a nenávist proti těmto obdivuhodným kočovníkům a věštcům otravovat svět?